Založ si blog

Bežkovanie na zjazdových lyžiach

Bežkovanie na zjazdových lyžiach


Lyžovanie na zjazdovkách niektorých ľudí nenapadne. Mám aj bežky aj viacero zjazdoviek. Uprednostňujem lyžovanie na zjazdových lyžiach a nie na bežkách, ktoré majú tú výhodu, že sú ľahké. Kto však je dobrý lyžiar, tak vie ísť po lese, zasneženej prírode aj zjazdovkami a vie sa pustiť a bezpečne lyžovať preto, lebo je to pomalšie ako zjazdové lyžovanie a keď je dobrý lyžiar nepadne, zabežkuje si na zjazdovkách, ak si zazjazduje a to bez zlej zjazdovky. Nie každý má blízko dobrú zjazdovku aká je na Donovaloch a keď je dobrý lyžiar, tak na zle organizovanej zjazdovke, kde sa brzdí na šikmom svahu, ten dobrý lyžiar má problémy, lebo lyžuje rýchlo a ten horší problémy nemá, lebo lyžuje pomalšie. To je lyžiarsky paradox. Preto sa veľa ľudí dá na bežky alebo ide na zjazdovkách lyžovať. A to je bezpečné lyžovanie, len sa treba vyhnúť autám, dávať pozor na rýchlosť a vedieť si ju prispôsobiť a veľmi bezpečne smelo lyžovať po našich krásnych Karpatoch a iných slovenských horách aj bez zjazdoviek, ktoré nemusia byť otvorené, pripravené, ani bezpečnejšie.

 

Treba sa vybrať lyžovať presne vtedy, keď už bolo nasnežené a ešte sneží alebo práve snežilo. Sneh spomaľuje lyžovanie a človeku je teplúčko, lebo sa hýbe. Dokonca je taký zdravý ak športuje, že vôbec neochorie a má silu a trénuje svaly a všetko čo tvrdí medicína o behu, lyžovaní, športe, to všetko sa prerába a má kondíciu na to, aby človek bol zdravý.

 

Na lyžiach

 

Taktiež je to činnosť dobrá pre psychické zdravie a príroda je očarujúca, rozprávková a jednoduchá. Takto sa dá nádherne aktívne oddychovať a športovať v zime, kedy sa čižmy premočia, ale nie na lyžiach, na lyžiach je teplúčko, bezpečne, hravo, detsky a rozprávkovo. Bežkovanie na zjazdových lyžiach je teda bežkovanie Karpatmi či inými horami a zároveň aj zjazdovanie.

 

Na lyžiach

 

Bežkovanie na zjazdovkách je aj o tréningu svalov rúk, nôh a aj dobré na to, aby sa človek na lyžiach rozbehol a pripravil na zjazdové lyžovanie a zároveň bežkovanie na zjazdovkách obsahuje v sebe dobrý tréning aj zjazdové lyžovanie, ktoré sa dá, keď sa dostane človek na dobrý kopec. A tak si človek pri bežkovaní na zjazdovkách zjazdovo dobre zalyžuje. Možno je to niečo fyzicky náročnejšie ako samotné zjazdové lyžovanie a teda lepšie pre kondíciu. Ako dieťa som častejšie chodila na Donovaly alebo ako tínedžerka zo škôl lyžovať, ale teraz viem oceniť poriadnu kondíciu športovú a lyžovať.

 

 

Stretla som človeka, čo mi hovoril, že tadiaľ išiel ako ja a že padol. Pre mňa to nie je normálne padnúť a tam je to pomalé a bezpečné lyžovanie. Snáď by si mal každý odhadnúť svoje možnosti a radšej zvážiť to, či pôjde na to pomaly a bude trénovať a nepôjde niekam na strmý a zlý svah a sneh ako riskovať. Preto dobrý lyžiar vie ísť aj bežkovať na zjazdovkách, lebo zjazdový lyžiar je zjazdový a závisí aký je v tom dobrý a čo chce docieliť a vie odhadnúť sneh, zjazd, organizáciu na vleku, ľudí, čo nestoja v strede strmého svahu v rade, a to krátkeho svahu, čo ja neodporúčam pre dobrých lyžiarov práveže. Preto je dobré aj dať dieťatká, hlavne tie šikovnejšie na lyže čo najskôr ako začnú chodiť tak aspoń na nejaké detské lyže.

 

A takto som sa podelila s vami o to, že sa dá bežkovať na zjazdovkách a každé má to svoje. Aj sa tak bežkúva, keď nejde vlek kolečko a v ňom sa pustí zjazdovou dráhou. Preto je dobré toto pripomenúť a vidieť nádhernú prírodu a mať viac pokoja, času a možností na tréning rúk, ktorými sa človek odráža. Teda bežkovanie na zjazdovkách a bežkovanie na bežkách cvičí ruky aj nohy a svaly tela inak ako len samotné zjazdové lyžovanie.

 

 

Takto sa dá lyžovať bezpečnejšie tadiaľ, kde nejdú autá a ak je to dobrý lyžiar, je to pre neho úplne bezpečné a zdravé. Takto prejsť nádhernou prírodou a tešiť sa zo života a krásnych lesov vtedy, keď je sneh je nádherné a najmä teraz, pred Vianocami. Tu sú fotografie z dnešného lyžovania. Závisí od snehu, sneženia a ujazdenia snehu ako to ide rýchlo a dá sa to korigovať, je to naozaj veľmi bezpečné a nie márne lyžovanie. Takto si človek môže pozrieť prírodu a je mu veľmi teplo a oddýchnuť od zhonu a informácií a tak položiť dobrý základ pre všetky svoje diela a činnosti, pre svoje zdravie, vyrovnanosť a vedieť žiť aj pre šport a prírodu, pre krásu našich hôr a snehu.

Naše hory v zime

 

 

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

JUC. Eva Bartošová

O živote, o umení, o dobre, o láske a o všeličom dobrom nech je tento blog...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3504x
Priemerná čítanosť článkov: 3504x

Autor blogu

Kategórie

Archív